Vrijheid om je te ontwikkelen

Tom is installation & commissioning engineer bij Kenz Cranes en houdt zich met name bezig met de opbouw en installatie van offshore kranen. “We bouwen de kraan hier op de werf in Zaandam op en zorgen ervoor dat de kraan het daadwerkelijk doet. Na de nodige testen, wordt de kraan naar de eindbestemming getransporteerd.”

“Soms is dat in z’n geheel en soms wordt de kraan gedemonteerd en in delen vervoerd. In dat laatste geval installeren we de kraan opnieuw, maar dan op locatie”, zegt Tom. “Omdat Kenz Cranes wereldwijd kranen aflevert, ben ik ook regelmatig in het buitenland aan het werk. Zo heb ik al veel gezien van de wereld: Engeland, Denemarken, Noorwegen, Schotland, Singapore, Maleisië, Brazilië en Egypte. Het werk is zeer afwisselend en je komt op plekken waar men normaliter niet komt.”

Mooiste klus

“Een van de mooiste klussen die ik heb mogen doen, was in Las Palmas op Gran Canaria. We moesten de pompen en lieren van een kraan vervangen. Ik werkte samen met een topploeg en dan ook nog eens op een geweldige locatie. Overdag hard werken en ’s avonds lekker een biertje drinken met z’n allen. Het leukste aan dit werk is dat je nooit weet wat je morgen gaat doen. Daarnaast werk je aan een mooi eindproduct. Ik kan soms echt trots zijn op het werk dat ik uitvoer, bij het installeren van een kraan op locatie. Als de klus is afgerond, zie ik een prachtig werkende kraan staan. Het is geweldig om van losse onderdelen een werkend product te bouwen.”

Opleidingsmogelijkheden

“Bij mijn vorige werkgever kon ik niet doorgroeien en dat is voor mij één van de redenen geweest om een overstap naar Kenz Figee te maken. Als je hier initiatief toont, hard werkt en wil leren, krijg je de ruimte en de vrijheid om jezelf te ontwikkelen. Toen ik hier binnenkwam wist ik bijvoorbeeld helemaal niks van hydrauliek. Ik heb inmiddels een cursus hydrauliek mogen volgen en ook in de praktijk heb ik de afgelopen jaren veel geleerd op dat gebied. Zo word je hier opgeleid tot een echte kraanspecialist.”

“Als je een technische vooropleiding hebt afgerond, zoals bijvoorbeeld Elektrotechniek, Metaalbewerking of een mechanische of hydraulische achtergrond hebt, zou je bij Kenz kunnen starten als 3e monteur. Het is dan mogelijk om binnen vijf jaar door te groeien tot 1e monteur.”